Hem » Ungdomsfotbollen frodas i Burlöv

2022.09.28

Ungdomsfotbollen frodas i Burlöv

Att ha nära till olika fritidsaktiviteter är en viktig pusselbit för att leva och bo bra. Därför engagerar vi oss i det lokala föreningslivet i Burlöv. Två av dessa är Arlövs BI och Åkarps IF. Vi fick en pratstund med klubbarnas ordförande Jolanta Monsert och Carsten Larsen för att höra om deras ungdomsverksamheter och drömmar om framtiden.

Jolanta och Carsten brinner för sin respektive klubb och de har båda varit ordförande sedan början av 2000-talet. De gläds framför allt åt att kunna engagera så många ungdomar, både tjejer och killar, från knattar till tonåringar. Båda klubbarna är s k breddklubbar där fokus är att så många som möjligt ska kunna vara med och träna och spela långt upp i åldrarna.

Carsten: Vi arrangerar alltid Fotbollsskola för de allra minsta för att låta dem prova på och ta sina första steg inom fotbollen. På så sätt får barnen en bra start och vi en naturlig påfyllnad av nya generationer. I de lägsta åldersgrupperna börjar vi alltid med mixade träningar där flickor och pojkar tränar ihop. Vi tycker det skapar en bra grund för ömsesidig respekt på planen där alla är fotbollsspelare i första hand. I år började barn födda 2018, och idag har vi cirka 550 aktiva barn och ungdomar i klubben.

Jolanta: Vi tänker likadant och arrangerar Fotbollsskola, men årets kull hos oss är födda 2016/17. Vi är en mindre klubb och har idag cirka 250 barn som tränar och spelar. Tyvärr lämnar många av våra ungdomar när de kommer upp i tonåren. Ibland till andra klubbar, men ofta slutar de med fotbollen helt, vilket är synd. En del av förklaringen till det är att vi inte har en konstgräsplan.

Avsaknaden av konstgräsplan hos Arlövs BI är en brist som påverkar båda klubbarna. Under vintersäsongen, när träning utomhus endast kan genomföras på konstgräs, tvingas de båda klubbarna att samsas om Åkarps IF:s konstgräsplan. Enligt ordförandena så får de upplägget att fungera genom noggrann tidsplanering, men praktiskt är det besvärligt.

Jolanta: Vi har ett stort behov av en konstgräsplan hos oss, framför allt för att kunna fortsätta träna utomhus vintertid. Kommunen har sedan länge planerat för en ny idrottsplats, men det går långsamt framåt, och under tiden får våra ungdomar ta sig hela vägen till Åkarps konstgräsplan, vilket inte alla kan. Tränarna behöver också släpa med sig att material – ibland på cykel – eftersom det inte finns några lokaler som vi kan låna för att förvara bollar och andra träningsgrejer.

Carsten: Jag håller med. En ytterligare konstgräsplan skulle underlätta väldigt mycket för båda klubbarna. Bristen på lokaler och förvaringsutrymmen är redan stor hos oss, och det behovet blir ju ännu större när vi delar konstgräsplan.

Både Jolanta och Carsten understryker hur viktiga bidrag från samhälle och sponsringen från det lokala näringslivet är för klubbens verksamhet. Som ideella organisationer räcker inte medlemsavgifterna långt, utan det krävs andra inkomstkällor. Sponsringen är avgörande för att kunna fokusera på specifika områden som klubben vill utveckla, som till exempel satsningen på tjejer.

Carsten: Vi har på senare år kunnat satsa mer på våra flicklag. Förr tog Uppåkra och Nike mycket av flickorna, men nu har vi med hjälp av bland annat öronmärkta pengar från Sparbanken och Burlövs Bostäder kunnat erbjuda bättre möjligheter att spela hos oss. Satsningarna bär frukt och verksamheten växer.

Jolanta: Vi satsar mycket kraft på att locka fler flickor, i olika åldersgrupper, och just nu håller vi på att starta upp ett riktigt damlag. Men vi riktar oss även mot icke-medlemmar. Före pandemin arrangerade vi till exempel kvällsfotboll dit vem som helst kunde komma spontant och spela. Vi hoppas kunna återuppta detta framöver. Vi planerar också att starta gåfotboll för pensionärer i samarbete med PRO. Det är roligt när verksamheten växer, men det ökar såklart klubbens behov inom olika områden.

Så hur ser framtiden ut om de båda ordföranden får formulera en önskelista?

Jolanta: Då vill jag gärna rikta en vädjan till alla föräldrar. Föreningens verksamhet bygger på ideella krafter, vi har inte råd att avlöna tränare, så föräldraengagemanget är A och O. Jag hoppas fler ville delta i föreningen som tränare eller medhjälpare och upptäcka hur givande det är. Mer konkret står som sagt en konstgräsplan högt på listan!

Carsten: Jag kan inte annat än att hålla med. Det har blivit svårare att få tag i barn- och ungdomstränare. Oftast är det ju föräldrar som är tränare, och idag har folk mycket mer på sina scheman. Vi hoppas även kunna renovera och få till bättre klubblokaler med rum för möten, samt förråd med plats för allt material. Vi kan idag inte ens erbjuda omklädningsrum till besökande lag. Det hoppas vi såklart att vi kan ändra på i framtiden.

Fler nyheter från Burlövs Bostäder

Planerat strömavbrott       Västra Promenaden 1-7

Planerat strömavbrott Västra Promenaden 1-7

Den 10:e mars mellan kl 08.00 – 13.00 kommer det av vara strömavbrott påVästra Promenaden 1-7 för inkoppling av solceller.Varmvatten & hissar kommer inte heller att funka under utsatt tid. Vi beklagar de eventuella besvär detta kan medföra....

läs mer
Akut strömavbrott 14/2     Rapsvägen 113- 117

Akut strömavbrott 14/2 Rapsvägen 113- 117

På grund av akut elfel i fastigheten på Rapsvägen 113-117 måste vi stänga av all ström i fastigheten från kl. 10:30. Arbetet förväntas ta ca 2-3 timmar. Detta innebär att hissarna inte kommer att fungera. Detta drabbar även varmvattnet och...

läs mer
Hyresförhandling 2023

Hyresförhandling 2023

Burlövs Bostäder AB har träffat överenskommelse med Hyresgästföreningen Region Södra Skåne om hyreshöjning för bostäder för 2023. Från och med den 1 februari höjs hyran med 5,25 % enligt denna uppgörelse. Avvikelse för någon fastighet finns....

läs mer
Öppettider under jul och nyår

Öppettider under jul och nyår

Kontoret håller stängt vecka 52. Felanmälan kan göras dygnet runt på Mina sidor eller per telefon 040 53 97 00 val n#1 under telefontid 09.30 - 10.30. Akuta ärenden såsom tex vattenläcka, kontakta jouren 010 209 42 10. Uppsägning under vecka 52 går...

läs mer
Varje kilowatt räknas!

Varje kilowatt räknas!

Vi behöver alla bidra till att minska vår elanvändning, och valen vi gör idag kan påverka hur situationen ser ut imorgon. Varje liten förändring gör stor skillnad i det stora hela, om vi hjälps åt. För nu räknas varje kilowattimme. Det spelar lika...

läs mer
Avisering för januari 2023

Avisering för januari 2023

Hyresavier för januari aviseras under vecka 50. Kontoret har stängt under vecka 52 vilket innebär att om ni betalar er hyresavi under vecka 52 så kommer er status för hyresinbetalningen på Mina sidor inte uppdateras förrän under vecka 1.

läs mer
Störning Aptus taggsystem Kornvägen 13-17

Störning Aptus taggsystem Kornvägen 13-17

Uppdatering av Aptus taggsystem pågår under dagen, på grund av gårdagens avbrott, vilket kan medföra tillfälliga störningar. Har ni kommande bokade tvätt tider är dessa rensade efter uppdateringen. Vänligen logga in på Mina Sidor för att boka nya...

läs mer
Avstängning varmvatten Rinnebäck

Avstängning varmvatten Rinnebäck

På grund av reparation på varmvattenkulvert för kommer varm- och kallvatten att stängas av tisdag den 13/12 mellan kl 08.00 - 14.00. Avstängningen avser 100- och 200-gården.

läs mer